Projeccions de curtmetratges de caràcter temàtic a Inca

0


 24 de novembre. Hospital Comarcal de Inca
Tot està al teu cap
Malalties mentals
Horari: de les 18:00h a les 20:30 hores
Sala d'actes

Caradecaballo. Dir. Marc Martínez Jordán (Ficció, 8’)
Malatedda. Dir. Diego Monfredini (Ficció, 6’)
Abriendo Puertas. Dir. Tomás Bases (Ficció, 10’)
 
  • Lola Gabaldon (treballadora social del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Comarcal d'Inca)
  • Nicole Haber (psicòloga clínica del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Comarcal d'Inca)
  • José Solivellas (familiar de pacient amb malaltia mental)
  • Joan Mir (pacient de salut mental)
  • Pablo Tobajas (coordinador de salut mental del sector Tramuntana. Hospital Comarcal d'Inca)
  • Modera: Nekane Aramburu (directora d'Es Baluard)


Presentem les jornades realitzades a hospitals públics de Mallorca, dins de la Secció Nòmada de la primera edició de FICAE (Festival Internacional de Curtmetratges i Art sobre Malalties) organitzat per la Càtedra Art i Malalties de la Universitat Politècnica de València i com un dels compromisos clars d'Es Baluard per treballar en llocs i àmbits socials diversos. Aquest festival, de caràcter temàtic, té per objectiu fomentar la sensibilització i consciència social sobre la malaltia com a procés de vida, així com desestigmatitzar certes malalties per mitjà de visions que van més enllà del prejudici o del desconeixement. En aquest cas, i a l'illa, s'han emmarcat en la línia programàtica i estable Art i Salut, d'Es Baluard. Conjuntament a l'organització de les mateixes participa EPSAL (Espai de Psicologia i Salut).

Aquesta secció del festival presenta una selecció dels curtmetratges a concurs organitzats en quatre blocs temàtics a través de les projeccions i el seu posterior debat. Amb això, es tractarà de donar resposta a qüestions que considerem que són necessàries seguir plantejant, en aquest cas en col·laboració amb diferents agents sociosanitaris des dels propis hospitals i associacions de pacients. Conduït per una mirada cinematogràfica, s'analitzarà la realitat de quatre grans grups de malalties com són les malalties de transmissió sexual, la salut mental, les malalties autoimmunes i les oncològiques.

Paral·lelament, un grup d'estudiants universitaris des de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB han de dur a terme unes activitats educatives al voltant del projecte.

Aquestes jornades es duran a terme a quatre hospitals públics de Mallorca: Hospital de Manacor, Hospital Comarcal d'Inca, Hospital Son Llàtzer i Hospital Universitari Son Espases.

Per finalitzar, es realitzarà a Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma, una jornada amb l'objectiu de presentar les conclusions dels debats que s'han establert en cada un dels hospitals, comptant amb representants dels mateixos i professionals de l'àmbit cinematogràfic, com el reconegut Jordi Costa.

Durant tota la setmana de durada d'aquestes jornades, a l'Intermedi d'Es Baluard i en el seu horari d'obertura, es podran visualitzar una selecció de les pel·lícules presentades en la secció oficial de FICAE, en la seva edició de 2014.