El municipi tanca 2010 amb 600.000 euros en vermell

0

El batle d'Inca, Rafel Torres, ha assumit el compromís de fer una retallada dràstica en la despesa municipal en el pressupost de 2012. Aquesta retallada haurà d'arribar com a mínim als 635.000 euros, que és el dèficit de Tresoreria resultant del tancament de l'exercici de 2010.

Torres va informar ahir a la comissió d'Hisenda de la situació econòmica de l'Ajuntament.
El balanç del passat any és de 1.077.000 milions negatius. És a dir, es va gastar més d'un milió d'euros més del que es va ingressar. Amb el superàvit d'altres anys es cobreix part del dèficit de 2010 i queden els esmentats 635.000 euros en números vermells.

Torres va dir que ve motivat per les retallades d'altres administracions com l'Estat, per les retirades de subvencions del Govern i pels impagaments en impostos de particulars.

En el primer cas, l'Estat ha retallat 770.000 euros de la participació en els tributs. En el segon aspecte hi ha els 700.000 euros que la Conselleria de Comerç va retirar per les obres del mercat cobert.

Cal destacar que el nivell de morositat municipal està en un 20%. Els ciutadans deuen 1.200.000 de l'IBI i 883.000 euros en taxes d'escombraries.


L'alcalde va reconèixer part de culpa. S'havien previst 1,4 milions d'euros que no es van ingressar per la venda dels aparcaments del mercat cobert.

Torres va reiterar que l'endeutament a finals de 2010 era de 15,1 milions i que aquest any s'amortitzaran 1.700.000 Així mateix va assenyalar que es farà una gestió austera i valent amb un control "que mirarà cada euro que es gasta". També va manifestar que no pujarà els impostos i que per aquesta raó hi haurà retallades de despeses. Com a exemple va dir que s'eliminaran dues places de funcionari, les bosses del Dijous Bo, el Campionat del Cavalls, que es reduiran a la meitat les hores extres del personal i que es crearà una central de compres.

El PSOE, partit majoritari de l'oposició, va ser el primer a criticar la situació. Xavier Ramis, regidor socialista, va assegurar que "s'ha incorregut en un incompliment del pla d'estabilitat. Hi ha hagut una mala gestió. Per molt que diguin han gastat de més i no ens van escoltar quan li ho advertim".