El batle d’Inca recula amb la moció sobre el català

0


El PP d'Inca secundarà José Ramón Bauzá i votarà demà contra una moció de rebuig a la modificació de la Llei de funció pública que, a més d'altres rebaixes, eximirà la major part de funcionaris de conèixer la llengua pròpia de les Illes. Fa només deu dies, Rafel Torres, el batle d'Inca, veia "molt factible" arribar a un acord amb els partits que presentaren la moció i consensuar un text similar al que aprovà l'Ajuntament de Manacor. Torres justificà el canvi de parer en "els fets ocorreguts les dues darreres setmanes", encara que altres fonts de l'entorn del PP apunten a "les pressions rebudes des de Palma".

Les negociacions entre els populars i la resta de formacions d'Inca per arribar a una entesa sobre la llengua començaren fa dues setmanes. En els cercles polítics, pràcticament tothom donava per fet que els conservadors hi votarien a favor i que també ho faria el batle. Torres explicà ahir que "en els darrers quinze dies la situació ha canviat molt". "Les xiulades de sa Pobla a Bauzá, les amenaces de Felanitx al Consell de Govern i altres fets ens han fet reconsiderar la posició. No volem afegir més llenya al foc", digué. També assenyalà que part de la junta local del PP d'Inca es va mostrar reticent a votar a favor de la moció, la qual cosa li hauria reportat "conflictes interns".

"Pressions"

Ara bé, Torres negà rotundament que el PP de Balears, i Bauzá en concret, l'hagués pressionat per votar-hi en contra. De fet, la primera vara assegura que el president l'havia felicitat "per cercar un acord sobre el català amb els partits de l'oposició". Això contradiu, però, l'actitud del mateix Bauzá, que deixà clar dimarts que la llei que rebaixa el català no és negociable. És en aquest context en què fonts de l'entorn conservador contradiuen el batle i mantenen que Torres ha reculat després de rebre "pressions molt dures" des de la cúpula del PP.

Antoni Rodríguez, el regidor del grup PSM-InicativaVerds que s'ha encarregat de negociar la moció amb el PP, també creu que la reculada del batle és per les pressions. Rodríguez admeté que Torres no li va assegurar "mai" que votaria a favor del text, però recalcà que "tot feia pensar que assoliríem un acord". Xavier Ramis, del PSOE, qualificà la decisió del batle de "lamentable" i criticà que "hagi cedit a les pressions i a les tendències que una minoria radical imposa en el PP".