Tradicional fogueró de Santa Maria la Major

Foguerons de Santa Maria la Major.

Foguerons a santa matia la major.

Si uns actes tenen la força per dir-se tradicionals, aquests són els foguerons que els inquers dediquen a la seva Santa Maria la Major la vesprada abans, dissabte a vespre.
Mossèn Pere Llabrés diu que la primera notícia que té dels foguerons és de l'any 1723, quan la Confraria va comprar <> i pólvora.
A 1724 es compren 7 somades de teia. Durant molts d'anys els papers citen aquesta teia, focs, ragea (que eren uns confitets molt menuts), cera i altres pagaments als <>, o l'aiguardent del refresc... Aquests anys surten pagaments i més pagament que fa l'Obrer a distinta gent per les festes de Santa Maria la Major.
Tenim llavors coneixement antiquíssims de tal vesprada quan tot Inca cremava pels quatre costats. Dies abans, un grapat de joves repartien teia de pi amb un carreter. L'Obreria, de la qual eren encarregats principals els familiars de can Siquier, solia pagar aquesta teia. Una tradició que acabà més o manco dins la dècada dels anys trenta.
Era, a la mateixa vegada que honorar Santa Maria la Major, una manera de festejar un moment clau dins el calendari anyal de les fires, ja que la festa estava situada dins al final d'aquelles i al principi del Dijous Bo. També calia cremar tot allò que a cada casa havien arreplegat per vell i innecesari. Un moble, una cadira i tot això ajuntat amb la llenya que els nins i joves de la casa havien arreplegat dies enrere.


OCB - Delegació d'Inca
Tradicional fogueró de Santa Maria la Major

Dissabte 12, a les 20.30h - Plaça de l'Orgue, Inca

Torrada amb carn, pa, aigua i vi. Preu 3€ socis, 5€ no socis

CONCURS DE COQUES DOLCES:
PREMI: Un sopar per a dues persones a L'ÀNGEL (Inca)

Anima't i participa!!

***

L’Agrupació Socialista d’Inca organitza el tradicional Fogueró de Sta. Mª la Major

Dissabte dia 12 de novembre a les 20 hores a la Plaça de Santa Maria la Major, l’Agrupació Socialista d’Inca celebra el seu tradicional Fogueró.
Conviden a tots els ciutadans a participar de la festa, podent adquirir els tiquets de la torrada a la seu del partit situada al carrer Campana núm. 14, 1r pis.

El preu dels tiquets és de 2,5€.