CineFòrum al Museu del Calçat d'Inca

0



Museu del Calçat i de la Pell | 19.30 h

16 MAR En tierra de hombres. Niki Caro, 2005.
Josey Aimes, una mare fadrina que torna al seu poble natal, al nord de Minnesota, per assegurar un futur per a la seva família., treballarà a les mines de ferro, on no es pot imaginar el tipus de pressions i humiliacions que reben les dones. Presentació i col·loqui: Rosa Cursach – directora de l’Institut Balear de la Dona.

30 MAR La sal de la tierra. Herbert J. Biberman, 1954.
La vaga que van protagonitzar uns miners de Nou Mèxic va suposar una dura i amarga batalla, però van comptar en tot moment amb el suport i la presència de les seves dones. Es tracta d’un controvertit melodrama en el qual els actors són els personatges reals que van protagonitzar la història. Presentació i col·loqui: Carles Manera – professor titular d’Història Econòmica de la Universitat de les Illes Balears.

20 ABR Las mujeres de verdad tienen curvas. Patricia Cardoso, 2002.
Ana és una noia de 18 anys que rebrà les pressions de la societat i de la seva mare per posar-se a treballar en contra de la seva voluntat, que és convertir-se en universitària. A punt d’aconseguir una beca, la mare s’hi oposa i espera que es posi a fer feina, s’aprimi i trobi una parella ràpidament. En acabar les classes Ana ha de començar a treballar en el taller de costura de la seva germana, pressionada per una gran comanda. Presentació i col·loqui: Gonçal López – professor titular d’Història en les Societats Industrials de la Universitat de les Illes Balears.

11 MAI Metrópolis. Fritz Lang, 1927.
Mostra la visió de l’any 2OOO: un futur dominat per les màquines i la indústria, i dividit per dues classes socials: els rics, envoltats de luxe, i els obrers, que resideixen en el cor industrial de la ciutat. La visió de la dona-màquina, representada com una ànima preciosa, però plena de pecats i amb una mentalitat devastadora, no deixa indiferent a ningú. Presentació i col·loqui: Maria Magdalena Brotons – professora titular d’Història del Cinema de la Universitat de les Illes Balears.

25 MAI Pago justo. Nigel Cole, 2010.
El 1968, gairebé 2OO costureres de la fàbrica de cotxes Ford de Dagenham, a Londres, van organitzar una vaga per reivindicar la igualtat de salaris respecte als homes treballadors. Liderades per Rita, acabaren aconseguint l’aprovació legislativa del que es coneix com Equal Pay Act. Presentació i col·loqui: Miquel Pieras – investigador i professor d’Història de secundària.

El Centre de Professorat d’Inca acredita l’assistència a les tres primeres sessions, que es troben incloses a una activitat formativa més àmplia de 12 hores.