INCART 2017

0




Festival d'art a Inca
del 19 de Maig al 16 de Juny



LA IMATGE D’INCART
Cru obra seleccionada com a imatge per a la XI edició d’Incart. Exposada a la mostra col·lectiva realitzada al Casal de Cultura Can Gelabert, Binissalem.
Cru (Mar Agüera)

El cos de la dona sempre ha suposat un recurs inesgotable per a vendre qualsevol cosa. Se l’ha utilitzat de totes les maneres possibles per a publicitar productes, idees, conceptes… relacionats o no amb el gènere femení.

El cos, i no les dones, ha estat motiu de nombrosos debats i enfrontaments dins la història de la humanitat: cos reproductor, cos sexualitzat, cos decoratiu… Cos, al cap i a la fi, al servei de la nostra espècie i majoritàriament al gènere masculí.

La protagonista de la fotografia ens mostra una dona que ha assumit aquesta situació. Una dona conscient del poder de la seva sexualitat, que mostra el seu esquer entre desafiant i resignada, com una venedora que ha après quin és el seu producte estrella.
La seva actitud, sigui o no del gust de l’espectador, ens parla d’apoderament o “empoderament” femení, un terme relativament recent que no seria necessari si tot funcionés igual per a les dones que per als homes. Aquest mot, desconegut per molta gent, fa referència a la voluntat d’assolir un control absolut sobre la pròpia vida i poder sobre el propi cos. Poder, implícit en els homes, que resulta encara xocant quan l’utilitzen les dones. Els convencionalismes socials castiguen contínuament les més agosarades, les que tenen iniciativa en determinats camps o les que adopten rols típicament masculins. 




Per altra banda, tenim el costum de sumar-nos a les interpretacions simplistes i tradicionals, regides pel pensament masculí, que ens porten a veure provocació sexual davant quasi qualsevol nu.
I no, no sempre un cos despullat demana una mirada lasciva. Hem d’aprendre a mirar als ulls de la propietària del cos, i intentar entendre el seu missatge.
Aquesta imatge és una crítica i un homenatge a la vegada. Cadascú, segons el seu bagatge i sensibilitat, en farà seva la lectura.