Dijous gros 2015

0


7 de Maig 2015

La setmana que ve és el Dijous Gros

El Dijous Gros és una fira que Inca ha recuperat després de gairebé un segle sense celebrar-se. En aquesta moderna etapa, de la mà de l'Associació de Comerciants, es pretén fer d'ell una cita lúdic-festiva que conjumini la tradició amb l'artesania, el comerç i la cultura.

Inicialment el Dijous Gros se celebrava el primer dijous següent al primer diumenge de maig. En l'actualitat se celebra sempre el primer dijous de maig, així doncs dijous dia 7 tindrà lloc la fira al centre de la ciutat.

L'èxit gastronòmic de l'any passat, en què es va voler posar de moda cuines faves per menjar, ha propiciat que aquest any es repeteixi. A la plaça de s'Aigua i a*benefinci de l'Associació de Donants de Sang se celebrarà el que es pretén que es converteixi en tradició: el *dinar de faves'. Segons Ignaci Coli, un dels organitzadors del Dijous Gros, es prepararan més de 450 racions de 'bessons de fava'. A la mateixa plaça de s'Aigua s'instal·lessin taules per dur a terme el menjar popular. Aquest any també alguns restaurants del centre d'Inca s'han adherit a la campanya i oferiran faves com a plat del dia.

El Dijous Gros va renéixer fa tres anys de forma molt modesta i els seus organitzadors no pretenen que sigui comparat amb el Dijous Bo. Pep Nicolau, president dels comerciants, sosté que “el que es vol és donar una mica de suport al comerç local, recuperar una tradició i en definitiva fer una mica de festa amb el poble”. Per a això el Dijous Gros aprofita la sinergia del mercat del dijous. La part matutina de la jornada està marcada per la celebració del tradicional mercat del Dijous, reforçat per la fireta dels artesans als voltants del Mercat Cobert.

No obstant això, el mercat del Dijous es desmunta a partir de la una de la tarda i només queda muntat tot el dia l'epicentre de la fira que són els voltants del mercat, la plaça d'Espanya i la plaça de s'Aigua. Des del primer any s'ha fet així perquè no es pretén perllongar el mercat tot el dia, sinó oferir una festa a la ciutadania a manera de benvinguda de la primavera.

Per això aquest any se seguiran mantenint els jocs populars per als nens a la tarda al carrer Miquel Duran mentre que a la plaça d'Espanya els caparrots i na Catalina de plaça, el principal personatge de la fira, oferiran el tradicional ball als sons de la conegudíssima cançó popular mallorquina.